Els e-pacients circulen per la xarxa

C ircula per la Xarxa un nombre creixent de consumidors i emissors d’informació mèdica: són els e-pacients.

Es multipliquen els llocs, els blocs, els grups on les persones obtenen, creen i intercanvien documentació, experiències, comentaris sobre tota mena de dolències. Internet influeix en la percepció que té el malalt del seu propi estat de salut.

Els e-pacients cerquen les pàgines que tracten dels seus símptomes, exposen el seu cas, comparteixen les seves vivències.

Però quines fonts resulten fiables? Compta l’e-pacient amb prou elements de judici per arribar a un diagnòstic? Prova d’ automedicar-se? O simplement utilitza les noves tecnologies com a un complement de les explicacions del seu metge?

En general, l’e-pacient respon a un tipus d’usuari que acudeix a la consulta informat, que coneix la seva afecció i que sovint troba en les xarxes socials el suport d’altres persones que travessen un tràngol semblant.

Especialment pel que fa a algunes malalties cròniques, les webs 2.0 hi juguen un paper cada vegada més rellevant ja que permeten els e-pacients de connectar-se entre ells i parlar de la seva evolució, dels efectes de la medicació, dels resultats de les teràpies…, a més a més de recolzar-se psicològicament. Mentre que aquestes generen, de retruc, una quantitat ingent de dades també valuoses per als professionals.

Internet obra un gran ventall de possibilitats, moltes encara per explorar, però de ben segur intervindrà en la relació metge-pacient, pacient-metge i pacient-pacient.

 L’e-pacient i la medicina participativa

La nova sanitat I els pacients en la web 2.0

 Patients like me

Web dels pacients

Neus Casasa, periodista

Anuncis

One thought on “Els e-pacients circulen per la xarxa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s