Augmenta el nombre de persones amb intolerància al gluten?

Cada cop és més habitual llegir articles sobre la celiaquia a la premsa en general mentre proliferen, a les lleixes dels supermercats i les botigues especialitzades, els productes per a persones que pateixen aquesta intolerància. La celiaquia es pot definir com a una atròfia intestinal en resposta al gluten, una proteïna que es troba en certs cereals com el blat, l’ordi i el sègol. Segons les estadístiques, se’n detecten més i més casos en nens i també en adults. S’està extenent aquesta afecció en la nostra societat?

Un estudi a llarg termini portat a terme per la Universitat de Maryland conclou que, als Estats Units, el nombre de celíacs s’ha multiplicat per cinc en els darrers 30 anys i que, actualment, afecta una de cada 133 persones.

Aquestes dades es relacionen amb el major coneixement que existeix avui en dia per part dels professionals sobre aquesta malaltia que ha possibilitat una millor diagnosi fent que surtin a la llum molts casos. Però això, per a alguns experts, no justificaria, per sí sol, el significatiu increment registrat de celíacs.

La intolerància al gluten s’origina en els gens pel que apareix en les primeres edats tot i que s’ha observat que, en algunes persones, es comença a desenvolupar en l’època adulta manifestant-se també en pacients d’edat avançada.

Degut a aquest fet, han sorgit diferents teories per provar d’explicar el nombre creixent de celíacs, que tindrien a veure amb els canvis en els hàbits alimentaris als països occidentals. Els seus defensors argumenten que ingerim més i més carbohidrats, una gran quantitat de productes panificables i de preparats que contenen gluten i seguim una dieta desequilibrada baixa en nutrients. Mentre, el sucre, l’alcohol, els antibiòtics, les toxines mediambientals i al·lergens de tot tipus, entre d’altres, també contribueixen a deteriorar la nostra flora intestinal.

Així mateix, diversos especialistes apunten, en canvi, que la causa de l’augment de la celiaquia es deu a la composició del gra ja que les varietats de blat modernes han estat modificades per a obtenir-ne un millor rendiment. En realitat, el pa que mengem avui és diferent del que consumien els nostres avantpassats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s