Els pacients crònics complexos i els autogols de l’Atenció Primària

Parlem de pacients crònics complexos (PCC). El sistema ha decidit que cal ocupar-se d’aquestes persones que són molt pocs i que gasten molts recursos (diuen que són un 5% i consumeixen més del 20%).  Alguns blogs com el de Jordi Varela ens informen freqüentment de l’estat de la qüestió.

Encara no sabem si es convertirà en una nova categoria nosològica. D’entrada, però, les definicions són moltes, vagues i subjectives i els beneficis dubtosos.

Em diuen els “experts” que calen 3 hores per fer la conciliació dels fàrmacs d’un PCC. I calen 3 hores més per fer el Pla Individualitzat Terapèutic. Això s’ha de fer cada 6 mesos. Comptem doncs: només per aquestes activitats, 12 hores/any per PCC.

A dia d’avui els CAPs atenent uns 20000 habitants estan “declarant” uns 700 PCC. Això vol dir 8400 hores de professionals. Calculeu quants en necessita un CAP i què ha de deixar de fer per atendre aquesta nova “necessitat”.

I jo em preguntava… Per què han servit 3 dècades de reforma de l’atenció Primària, l’enfoc biopsicosocial, l’Atenció Domiciliària, la longitudinalitat en l’atenció, les activitats preventives, el treball en equip de metges infermeres treballadores socials…

Sort que veig que s’alcen veus més autoritzades que jo (AMF), i compromeses (Focap) que comencen a dir el mateix, i fins i tot genera dubtes ètics. (Butlletí comité bioètica de Catalunya)

Que no sigui que desmuntem l’atenció primària a costa de resoldre uns problemes estructurals dels hospitals i tornem a tractar malalties enlloc de persones!!

One thought on “Els pacients crònics complexos i els autogols de l’Atenció Primària

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s