EBAs, cooperativisme o empreses amb ànim de lucre?

El debat sobre la conveniència del model EBA continua. I planen una sèrie de falsos apriorismes que seria bo que els contrastessim com fan Ledesma i Iruela.

Aquí m’agradaria fer una reflexió aprofitant la visita de Jose María Larramendi del Grup Mondragón sobre: Cooperativisme i equips de base associativa: organitzacions diferents, filosofia semblant?

quadre cooperativa eba empresa

Les EBAs

Els Equips de Base Associativa tenen el seu inici en la idea de l’autogestió dels professionals: un equip de professionals pot gestionar un centre de salut d’una manera diferent si s’organitzen ells mateixos. Més eficient, amb més satisfacció dels professionals i dels usuaris. El professionalisme és la raó de ser.

Des del punt de vista organitzatiu es va optar per la forma de Societat Limitada, actualment Societat Limitada Professional (SLP). L’avantatge d’aquest tipus d’organitzacions és que els socis han de ser professionals en actiu del centre, i tenir al menys el 51% de les participacions.La resta, fins a 49 % pot pertànyer als socis o a organitzacions de l’àmbit de la salut. En cap cas un soci pot tenir més del 25% de participacions.

La Majoria d’EBAs estan formades per 100% de socis Professionals (amb alguna excepció). N’hi ha, però, que només tenen 4 socis, i n’hi ha d’altres que tots els professionals sanitaris que treballen al centre són socis. És el cas de l’EAP Sardenya.

Al ser unes SLP des del punt de vista legal són empreses, i per definició “amb ànim de lucre”. Definició que ens ha portat més descrèdit que beneficis!

Els guanys de la societat EBA, si n’hi ha, es podrien repartir entre els socis… o revertir en millores pel centre.

En tot cas, els comptes són públics, hi ha auditories internes i externes, l’assegurador (l’administració) té totes les eines per fer complir el contracte o rescindir-lo.

Les cooperatives (viquipedia)

Les cooperatives són empreses gestionades democràticament pels seus socis, per als quals l’adhesió voluntària a la cooperativa implica un compromís de participació activa.

Aquestes empreses han d’acomplir els principis cooperatius, proclamats a l’Assemblea de l’Aliança Cooperativa Internacional a Manchester, el 23 de setembre de 1995; són les pautes de gestió a través de les quals les cooperatives intenten dur els seus valors a la pràctica: adhesió lliure i oberta; gestió democràtica; participació econòmica dels socis; autonomia; educació, informació i formació; cooperació entre cooperatives i interès per la comunitat.

Els socis de les cooperatives participen activament en les decisions tècniques i productives que configuren la manera com es realitza el treball que cal dur a terme. També prenen les decisions estratègiques de l’empresa, assumint conjuntament els riscos econòmics i socials que en comporta la titularitat.

Aquesta participació requereix un alt nivell de motivació de les persones que en formen part.

Les cooperatives aporten un valor afegit al sistema econòmic: creen ocupació estable i de qualitat, i permeten als ciutadans tenir una influència directa en els assumptes del mercat que els afecten. El cooperativisme es fonamenta en un conjunt de valors que són en essència universals: autoajuda, autoresponsabilitat, igualtat, equitat, solidaritat, honestedat, transparència i responsabilitat social.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s