MIR 2014 MedFam: debilitats i fortaleses

Han passat uns mesos, val la pena fer una ullada a les dades del darrer MIR (convocatòria 2013.14)

Les xifres brutes les podem consultar gràcies a  MIRentrelazados : admesos a la prova 11789. Presentats 10241. Superen la nota de tall 7360. Escullen plaça 5920 (80,4 % dels que superen la nota de tall). Medicina de família, 1682 places , 1574 adjudicades, la resta buides

MIR2013 admesos

 

Els candidats que han escolit Medicina de Família no han estat els primers números del MIR, encara que el primer (n.80) pogués fer pensar el contrari. En l’Estadístic per número d’ordre (primera crida) podem veure on se situa el gruix dels que han escollit l’especialitat. A la primera crida han estat 1294 (76,9%). Aquí no compten els de la  segona crida: 279 (16,6%). la resta no s’han escollit

MEDFAM Mir2013

Pel que fa a la unitat docent udACEBA, les 5 places ofertades s’han cobert a la primera crida.

MIR2013 udaceba

Històricament la Medicina de Família no és de les especialitats escollides primer pels candidats MIR. En alguna enquesta entre estudiants, és una de les 3 especialitats preferides, però com a  segona opció. Això fa que a la pràctica sigui de les darreres especialitats a tenir en compte.

Des del punt de vista territorial, influeixen molts aspectes, però n’hi ha un d’evident. Les grans ciutats, le referència dels grans hospitals, pesa molt a l’hora d’escollir centre. Tant se val que els CAP amb  hospitals comarcals molt vinculats a la seva comunitat siguin el lloc ideal per desenvolupar la Residència. No és motiu de pes.

Aquest any s’han perdut moltes places de centres perifèrics (allunyats de Barcelona) a Catalunya. Això fa témer una debacle l’any que ve, tenint en compte que s’ha suprimit la segona crida en la propera convocatòria. Tanmateix, pot ser una de les darreres convocatòries abans de la troncalitat, i això pot influir en la presa de decisons dels candidats.

Algú deia que la meitat dels metges acabaran treballant en l’àmbit de l’atenció primària. De tots els candidats només 15% comencen medicina de família aquest any. I segur que no tots convençuts. L’atracció de l’especialitat vindrà donada per molts factors, no tots controlables pels caps d’estudi o les societats científiques: el canvi de paradigma a les universitats, un més gran prestigi cultural entre els metges  (que no social, que ja el té!) i segur, més bones condicions laborals.

One thought on “MIR 2014 MedFam: debilitats i fortaleses

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s