Balint, retornant als clàssics

Es bo de tant en tant fer un viatge retrospectiu que ens porti als orígens de l’especialitat de medicina de família i comunitària.

És el cas de la saga Balint.

Balint és molt recordat per algunes generacions de residents que van assistir amb més o menys fortuna als “grups Balint”, a vegades criticats  altres lloats fins al punt d’existir la Societat Balint Internacional.

Avui però m’interessa recordar la “tècnica del Flash”. La seva aportació a la psicoteràpia breu en atenció primària. I parlem dels anys 60 del segle XX!

JM Gasull ens fa d’introductor contemporani per explicar-nos la tècnica i comença a així:

“La Medicina General es defineix pel seu objecte, i aquest objecte és l’estudi de la persona total”.

“El metge general no ha de plantejar-se cap psicoteràpia, perquè l’efecte psicoterapèutic es desprèn com a valor afegit de la pròpia activitat mèdica sempre que es tingui en compte la complexitat del seu objecte d’estudi, “la persona total”.

Enid Balint, va descriure la “tècnica del flash”. La va publicar en un llibre anomenat “sis minuts per pacient” i s’adapta perfectament al model biopsicosocial de malaltia.

E. Balint sosté que potser l’objectiu tradicional de localitzar la dolència no sempre és l’adequat. Un objectiu alternatiu consistiria en proporcionar al pacient l’oportunitat de comunicar allò que desitja; i això pot donar per resultat un contacte breu, intens i íntim.

Tots els problemes que es posen de manifest amb la tècnica del Flash poden ser indagats en entrevistes posteriors. En aquesta indagació el pacient utilitza al metge perquè en gran mesura és el pacient el que determina el ritme i el contingut del treball que realitzen junts.

D’això se’n diu entrevista centrada en el pacient!

No és necessari escoltar durant molt de temps a una persona per captar allò que l’està preocupant o que està sent la causa de la seva dolència actual.

Segons Enid Balint i el seu grup d’investigació, n’hi ha prou amb 6 minuts.

One thought on “Balint, retornant als clàssics

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: