Medicina de Família als hospitals, un oxímoron

Ensenyar i aprendre els coneixements, habilitats i competències dels futurs metges de família és funció dels metges de família.

Per adquirir algunes competències, quan es va iniciar el programa MIR, es va pensar que el millor era fer estades intensives en serveis hospitalaris concrets.  Això ha estat així fins a l’actualitat. Ha permès als metges de família tenir un coneixement del funcionament del sistema sanitari des de tots els àmbits, una visió global que altres no tenen.

Però amb el creixement de l’especialitat la majoria de coneixements, habilitats i competències ja es poden adquirir al centre d’atenció primària, al costat del tutor o d’altres especialistes.

Les Unitats Docents d’Atenció Familiar i Comunitària (AFiC), (primer de Medicina de Família) fa més de 20 anys que existeixen a Catalunya. Per descomptat tota l’organització de les rotacions dels residents es fa seguint el programa de l’especialitat, des de l’Atenció Primària.

Els hospitals només són “Dispositius” que poden ser útils en determinades rotacions.

Convocatòria MIR per 2016 : Les Unitats Docents d’Atenció Familiar i Comunitària més grans i de grans ciutats com Barcelona i Madrid sembla que depenen dels hospitals. Els residents hauran d’escollir hospital i no Unitat Docent d’AFiC. El sistema es supera a ell mateix perquè s’inventa Unitats Docents!

No hem aconseguit fer entendre ni el funcionament, ni la filosofia, ni on s’ensenya la Medicina de Família. El sistema contínua amb mentalitat centrada en l’Hospital, i si és terciari millor.

Un pas enrere.

Mir 2016 BCN MFiC

 

Anuncis

One thought on “Medicina de Família als hospitals, un oxímoron

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s