La complexitat de les dades

Dos exemples en pocs dies ens inviten a reflexionar sobre com interpretem la realitat.

Un article a Diabetes Care Trends in Drug Utilization, Glycemic Control, and Rates of Severe Hypoglycemia, 2006–2013: en els darrers 8 anys ha canviat el perfil del tipus de medicaments que receptem als pacients amb Diabetis tipus 2:

De 2006 a 2013, a USA va augmentar l’ús de metformina (de 47,6 a  53,5%), d’ inhibidors DPP-4 (0,5 a 14,9%), i de la insulina (17,1 a 23.0%), però es va disminuir el de sulfonilurees (38,8-30,8%) i de tiazolidinediones (28,5 al 5,6%; p <0,001).

En canvi, i contrariament a la intenció dels professionals,  la proporció de pacients amb HbA1c <7% va disminuir (de 54,2% a l’el 56,4; p <0,001) i amb l’HbA1c ≥9% va augmentar (09.09 a 12.02%, p <0,001).

Per reflexionar sobre increment de costos, eficiciència i resultats de la introducció de nous fàrmacs.

I ara parlem d’epidemiologia: pel que fa a la crisi econòmica a l’estat espanyol i l’impacte sobre la salut un article a The Lancet Mortality decrease according to socioeconomic groups ducarbassóring the economic crisis in Spain: a cohort study of 36 million people ens sorprèn amb les seves conclusions:

A Espanya, probablement a causa de la disminució de l’exposició a factors de risc, la mortalitat per totes les causes es va reduir més durant la crisi econòmica que abans de la crisi econòmica, sobretot en els grups socioeconòmics baixos.

L’estudi va prendre com a indicadors de riquesa les característiques de l’habitatge i  el nombre de vehicles de propietat. En els dos casos  es va produir una disminució de la mortalitat per totes les causes, més   acusada en el grup socioeconòmic baix.

No sabem si a llarg plaç es mantindrà aquesta tendència o les conseqüències apareixen més tard, però com ha passat a altres països, la crisi econòmica sembla que per ara no ha perjudicat la salut, especialment a les classes més desfavorides.

Paradoxes.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s