Escèptics sense temps

La medicina en general, i la medicina de família en particular, és una professió amb un alt contingut d’incertesa en la presa de decisions.

És un dels primers missatges que transmetem als nous residents. S’ha d’aprendre a conviure amb la incertesa, que genera dubtes. I a més ho hem de fer gestionant equitativament el factor temps per cada pacient.

La manca de temps és consubstancial a la medicina de família. En aquesta referència, rafabravo recull les reflexions d’un General Practioner. A tot arreu la mateixa sensació. Gestionar-ho és una habilitat que necessitem aprendre. De totes maneres Balint als anys 60 dels segle XX ja ens proposava com enfocar les emocions amb només 6 minuts. *

  • Balint, E., Norell, J., Eds. Six minutes for the patient: interaction in general practice consultations. London: Tavistock publications.; 1983.

 

I la dificultat rau en fer servir el raonament clínic sense caure en respostes fàcils.

Reflexió de Salvador Cardús sobre la credulitat i la candidesa:

“L’home està fet per dubtar d’ell mateix, no per dubtar de la veritat, i avui s’han invertit els termes”. Dit d’una altra manera, només si dubtem de nosaltres, si acceptem amb humilitat la nostra fràgil condició humana, ens podrem apassionar en la duríssima recerca de la veritat. En canvi, és quan volem escapar del dubte que ens refugiem en una credulitat arrogant, la de les falses veritats aconseguides renunciant a fer-se preguntes arriscades”.

Podem fer servir eines per defensar-nos. L’escepticisme és una bona eina per fer-nos preguntes constantment i no donar res com a cert.

Tot i així, ens cal aferrar-nos a petites veritats per poder sobreviure.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: