El final de la vida a debat

Més enllà dels casos forçosament mediàtics i afortunadament excepcionals, a tots ens arribarà el moment final de la nostra vida.

Cadascú s’ho ha imaginat d’una manera, ho voldria d’una manera. Alguns, encara pocs, ho plasmen en el document de voluntats anticipades. A l’hora de la veritat, l’actitud dels metges que l’atenen té una importància cabdal.

Gustavo Tolchinsky @gtolchinsky, metge internista de l’Hospital de Badalona, ha reflexionat sobre això i n’ha fet un post que ha estat amplament comentat.

Per debatre amb llibertat i amb l’objectiu de pensar entre tots, el vàrem convidar a participar en una sessió a l’EAP Sardenya.

sessió G.Tolchinski

Ens va comentar el concepte de “l’oportunitat biològica de morir” i ho va il·lustrar amb un seguit de casos reals que ha viscut des de l’hospital.

Compartim la preocupació per la fragmentació de l’assistència dels pacients a mesura que augmenta la seva complexitat enlloc potenciar els seus metges i infermeres referents de tota la vida justament quan més els necessita. No deixa de ser una despersonalització que es veu corroborada per la dificil presa de decisions quan ja no cal fer res per allargar una vida que no té perspectives i què cal fer pel bon morir, seguint els desitjos del pacient.

Continuarem reflexionant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: