Quina de les dues síndromes pateix: la postvacacional o la de l’aturat?

L’estiu s’acaba, els matins de platja, les tardes de migdiada, les nits de gresca. Lentament, aterrem a la realitat. Arriba el dia més fatídic, l’1 de setembre, el moment que tot es torna a posar en marxa de sobte. I inevitablement, afloren dues síndromes contradictòries originades per la nostra societat: la síndrome postvacacional i la síndrome de l’aturat. Uns temem la tornada a la feina mentre que d’altres experimenten el pànic de no trobar-ne.

Els nombrosos reportatges sobre el tema comenten que tothom pot patir la síndrome postvacacional, tant els adults com els nens, sent una reacció lògica després d’un període de diversió i relax. Aquesta sol provocar diversos símptomes físics i psíquics lleus que s’esvaeixen al cap de pocs dies, sempre que no existeixi algun altre problema subjacent.

No obstant això, aquesta tardor, milers de ciutadans no reprendran la seva activitat laboral. Hauran d’afrontar un estat d’ànim diferent: La síndrome de l’aturat. Per a molts d’ells, la situació d’exclusió es va perllongant durant mesos i mesos interminables. En un principi, les persones afectades viuen una fase optimista però, amb el temps, va esdevenint obsessiva fins que, davant la impotència, poden perdre l’esperança deixant-se endur per l’abatiment i l’aïllament. Els articles relacionats indiquen que, quan apareixen símptomes com ara la irritabilitat, les dificultats per a dormir i la desmoralització, és recomanable visitar el metge per valorar si cal un tractament. Tot una sèrie de transtorns psicofisiològics s’associen amb la síndrome de l’aturat entre els quals es troben disfuncions digestives, dermatològiques, hipertensió, asma, insomni, depressió, ansietat, accidents cardiovasculars, alcoholisme…

Neus Casasa, periodista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: