E-consulta
Oscar Solans i Francesc López Segui ens fan una descripció de la Telemedicina en temps de COVID a Catalunya. El nombre d’eConsultes diàries durant el primer mes de confinament s’ha multiplicat per cinc, en relació al mes anterior:
la pandèmia COVID19 haurà demostrat, d’una banda, la resiliència del sistema públic català de salut en la readaptació, en temps rècord, d’un model de salut digital amb capacitat de resposta davant una emergència sanitària i, d’altra banda, la bondat dels serveis d’atenció no presencia.
Visites telefòniques
La majoria de les consultes presencials s’han convertit en telefòniques. Un estudi previ la COVID-19 molt interessant fet a Anglaterra (BMJ 2017) conclou que a l’atenció primària una primera consulta telefònica pot solucionar molts problemes. El plantejament no s’adapta a tots els pacients o pràctiques i no és una panacea per satisfer la demanda. No hi va haver cap evidència per donar suport a les afirmacions que el plantejament permetria, de mitjana, estalviar costos o reduir l’ús de l’atenció secundària.
En aquest WEBINAR ( Telemedicina: Noves formes d’exercir la medicina en temps de coronavirus) podem conèixer diferents experiències i propostes.
Videoconsulta
Després de diferents experiències en forma de proves pilot, algunes es van deixar al calaix: la tecnologia hi era però la predisposició del sistema i de les persones no. Ara s’ha fet un salt endavant. La Videoconsulta, amb possibilitats d’incorporar documents, imatges i dades va molt més enllà de la visita telefònica, però encara li queda molt camí per recórrer.
Monitorització a Domicili
Una experiència a l’EAP Sardenya de seguiment i detecció de possibles complicacions en pacients infectats per COVID-19: ha consistit en citar els pacients presencialment per fer ECO pulmonar i descartar signes de pneumònia. Els pacients que no han requerit derivació s’ha realitzat monitorització a domicili (de freqüència cardíaca i Saturació d’oxigen), ha estat en uns 50 pacients .
Epidemix
Innovadors de primera línia com en Jordi Serrano han fet una feina enorme per la difusió dels coneixements sobre la COVID-19 i també sobre les seves conseqüències en la transformació de la relació metge-malalt. Especialment motivat per les xarxes i el teletreball, ens ha ofert un seguir de reflexions en forma de debats on-line de persones rellevants durant la crisi de la pandèmia
Deixa un comentari