Nou programa MFiC. Oportunitat perduda?

Ja tenim l’ordre per la que s’aprova el nou programa de l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària

El text s’ha admès a tràmit d’informació pública. Per les primeres impressions es pot dir que ha causat un bon rebombori a les unitats docents, especialment pel que fa als caps d’estudi. Fins i tot s’ha consensuat un document d’esmenes que han signat moltíssims caps d’estudi de tot l’estat. I quins són els motius del malestar?

El mètode

El programa vigent de l’especialitat, aprovat el 2005, es va fer comptant amb un amplíssim nombre de col·laboradors. Hi van dir la seva persones que ja portaven un bagatge en la formació de residents i podien aportar elements positius. El que se’ns proposa ara ha estat fet estranyament amb secretisme, des de la “comisión nacional de la especialidad”. Arribats a aquest punt del procés és molt difícil introduir canvis substancials.

El contingut

Hi havia moltes esperances dipositades en concentrar al centre d’atenció primària el gruix de la formació dels residents. I el temps proposat no passa del 50 % a primària. Tot i que diuen que es podrà canviar en el tràmit fins al 70%. Però ja d’entrada implica una concepció de la formació dels especialistes en medicina de família que no té en compte els avenços en la praxis i el coneixement a l’atenció primària els darrers 40 anys, que fan que moltes de les competències que encara s’adquireixen a l’hospital, ja es poden assolir a primària. Alhora, s’ha convertit en un document on les tasques que ha de fer el resident per complir-lo són infinites, inabordables, i sense sentit. I s’ha trencat l’esperit del programa del 2005, molt més flexible, adaptable a cada realitat local i a cada resident. (cosa que per cert, l’administració va fer tot el possible per carregar-se, interpretant com a obligatòries les recomanacions).

Els extres

No té massa sentit incloure en un document sobre el programa formatiu els criteris d’acreditació de les unitats docents. En primer lloc perquè les unitats docents ja fa anys que tenen criteris d’acreditació i aquest document no canvia el perfil. I a més, caldrà unes regles del joc molt flexibles donat els canvis massius que es comencen a produir en el sistema, i que no pot encapsular un decret que tenia un altre objectiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: